PiusX

zaterdag 2 mei 2015

Kamp C en Aquafin

Hoi allemaal!

Dindsdag 28 april zijn wij naar Kamp C en Aquafin geweest. Kamp C is oude britse legerbasis die nu word gebruikt om mensen te laten zien hoe je duurzaam kunt bouwen.

 Dit betekent dat je gaat bouwen met natuurlijke materialen en energievormen en met ecologische principes. Hierbij moeten we rekening houden met 4 aspecten: water, energie, ruimte en materialen. Er zijn 5 belangerijke plaatsen in Kamp C. Het infocentrum, met een groen dak. Niet letterlijk natuurlijk. Dit is een dak waar mossen en vetplantjes op groeien.


Binnenin vind je informatie over waar je mag bouwen, over hoe je bouwvergunningen kunt aanvragen en nog veel meer.


Dan heb je de blokhut. Hierin vind je informatie over isoleren, materialen om je huis te bouwen zoals hout, steen, ... en ook over soorten glas. De blokhut is zeer mooi en volledig van hout gemaakt, want dat isoleert het beste.

 

Je had ook een fontein die werkte op zonnepanelen. Hoe feller de zon schijnt, hou hoger de fontein spuit. Je had ook Casana, een huis dat volledig gebouwd is volgens bio-ecologische principes. Het ziet er van buitenaf wat raar uit, maar binnenin is het prachtig! Het is volledig geisoleerd met stro.


Als laatste had je de schuur. Hier vertellen ze je alles over waterverbruik en energieverbruik. Wist je dat je 140 liter water per bad gebruikt?! Veel he? 



We zijn natuurlijk ook nog naar Aquafin geweest. Hier wordt rioolwater gezuiverd. Het stonk er echt verschrikkelijk! Maar ja, we willen toch niet dat al ons rioolwater zomaar in de schelde beland? Er komt veel bij kijken. Ze werken zelfs met bacteriƫn?! Natuurlijk wel geen schadelijke, maar het blijft raar. Hieronder wat foto's.


Zo, dit was het dan weer. Tot de volgende keer!

De technische oreo's

donderdag 26 februari 2015

Bundel: kaarsenhouder

Hey iedereen,

Wij hebben onze bundel van techniek volledig af en dat verdient natuurlijk even een update! Het ging vooral over afval. Hoe we moesten sorteren en hoe het daarna gerecycleerd word.


Eerst hebben we geleerd over de afvalpiramide. Hoe je het best afval kan voorkomen en hoe er zo weinig mogelijk moet worden gestord. Bovenaan staat preventie, dat betekent het voorkomen van afval. Dat is natuurlijk goed voor het milieu.


Daarna leerden we over verpakkingen. Veel afval, maar spijtig genoeg wel nodig. Hoe ga je anders naar de winkel? Zonder verpakking wordt dat nogal een smosboel. We leerden ook over sorteren. Groenten, fruit en tuinafval in de GFT-bak, papier en karton apart, en alles wat niet kan gerecycleerd worden in de restafvalbak. Moet je zeker weten, want sorteren is belangrijk voor de mensen die het recycleren! Hier wat tips:

- Je kunt met een simpel voorwerp als een blikje een kaarsenhouder maken, dus waarom zou je ook geen kettingen van lege stiften make? Of een kleedje van een oude T-shirt voor de barbiepoppen van je zus?
- Gebruik stoffen zakdoeken in plaats van papieren. Je kunt ze steeds hergebruiken en je moet ze niet steeds in de vuilbak gooien en een nieuwe pakken.
- Gebruik brooddozen en herbruikbare flessen voor op school. Hiermee vermijd je ook afval. Je kan natuurlijk ook je plastieken flesje hervullen elke dag.


Daarna maakten we een ICT-opdracht rond het thema sorteren en recycleren. Hiervoor gingen we naar de website 'www.fostplus.be'. Zeer goede website als je wil weten wat er met jouw afval moet gebeuren. We keken filmpjes over recyclage en lazen artikelen over sorteren en maakten onze opdracht zo goed als we konden. En daarna maakten we natuurlijk onze kaarsenhouder. En geloof me of niet, maar dat deden we met een leeg blikje. Zeer leuk en mooi, zeker met kleurrijke blikjes.


Hieronder zie je een filmpje over hoe we dit deden. 


Dit was het al weer. Tot de volgende keer! 
De technische oreo's

woensdag 18 februari 2015

ISVAG: minder afval en meer stroom voor iedereen!

Hey allemaal!

Wij zijn op donderdag 5 februari op uitstap geweest met de lessen techniek. We gingen naar ISVAG, een afvalverwerkingsbedrijf in wilrijk. We kregen eerst wat uitleg en daarna liet onze gids ons alles zien, zoals de ovens, de afvalbunker, de weegbrug en nog veel meer. Er gebeurt eigelijk heel veel met ons afval. Er wordt zelfs groene stroom van gemaakt! ISVAG geeft zo ongeveer 20.000 gezinnen een voldoende aan energie, en het is goed voor het milieu! Onze gids legde ons alles haarfijn uit en we hebben zeer veel geleerd! Hieronder een foto van de gids.


We moesten ter bescherming ook een helm en een veiligheidsbril dragen, je weet namelijk maar nooit! En om ervoor te zorgen dat we de gids zeker konden horen kregen we ook een apparaatje dat verbonden was met de micro van de gids. We staken de oordopjes in onze oren en we hoorden alles wat hij zei. Gelukkig hadden we dat, want er was veel lawaai.

Wil jij ook graag weten hoe alles werkt? Wil je graag weten hoeveel gezinnen er worden voorzien van stroom op dit eigenste moment? Ga dan ook zeker een kijken op hun site: www.isvag.be 

Dat was het dan! Hieronder nog wat foto's die we natuurlijk speciaal voor jullie hebben getrokken. 
Hopelijk was het interessant en tot de volgende keer!

De technische oreo's!