PiusX

donderdag 20 november 2014

Bundel: op weg met de fiets

Hey lezers en lezeressen!

Ons bundeltje van techniek, op weg met de fiets, is bijna klaar. Daarom zouden we jullie graag tonen wat we nu juist hebben geleerd.

Eerst en vooral hebben we geleerd wat al die verkeersborden nu precies betekenen, zoals gebodsborden, verbodsborden, ...

Daarna hebben we ook geleerd over fietspaden enzo... Wel handig als je weet waar je mag fietsen en niet, of waar je zoal voorrang hebt.

Wat ook zeer belangerijk was was de dode hoek. Zeer gevaarlijk! Nu weten we tenminste waar we kunnen fietsen met vrachtwagens in de buurt.

Ook hebben we geleerd over zichtbaarheid. Geloof ons, ook al is zo'n fluohestje niet echt mooi, je bent tenminste veilig. Hierbij hebben we ook geleerd welke verlichting en reflectoren er zoal op je fiets moeten zitten. Dat is behoorlijk wat, maar je zult blij zijn als je het hebt.

Na al die lichten en reflectoren komt er ook een technischer onderdeel. Versnelling en verzet ging over de tandwielen die je ketting voortduwen. Wist jij al dat je om met de hoogste versnelling te rijden, je achterste tandwiel de kleinste moet zijn? We hebben proefjes gedaan met onze fietsen en zijn er achtergekomen wat een drijver en wat een volger is. Best wel interessant.

Als je een helling op rijd kun je best je versnellingen op het laagste zetten, dat trapt makkelijker.
Als kers op de taart hebben we ook nog geleerd hoe we een band moeten plakken. Handig!

Zo dit was het alweer. Hopelijk hebben jullie ook iets bijgeleerd!

Groetjes,
De technische oreo's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten