PiusX

zaterdag 2 mei 2015

Kamp C en Aquafin

Hoi allemaal!

Dindsdag 28 april zijn wij naar Kamp C en Aquafin geweest. Kamp C is oude britse legerbasis die nu word gebruikt om mensen te laten zien hoe je duurzaam kunt bouwen.

 Dit betekent dat je gaat bouwen met natuurlijke materialen en energievormen en met ecologische principes. Hierbij moeten we rekening houden met 4 aspecten: water, energie, ruimte en materialen. Er zijn 5 belangerijke plaatsen in Kamp C. Het infocentrum, met een groen dak. Niet letterlijk natuurlijk. Dit is een dak waar mossen en vetplantjes op groeien.


Binnenin vind je informatie over waar je mag bouwen, over hoe je bouwvergunningen kunt aanvragen en nog veel meer.


Dan heb je de blokhut. Hierin vind je informatie over isoleren, materialen om je huis te bouwen zoals hout, steen, ... en ook over soorten glas. De blokhut is zeer mooi en volledig van hout gemaakt, want dat isoleert het beste.

 

Je had ook een fontein die werkte op zonnepanelen. Hoe feller de zon schijnt, hou hoger de fontein spuit. Je had ook Casana, een huis dat volledig gebouwd is volgens bio-ecologische principes. Het ziet er van buitenaf wat raar uit, maar binnenin is het prachtig! Het is volledig geisoleerd met stro.


Als laatste had je de schuur. Hier vertellen ze je alles over waterverbruik en energieverbruik. Wist je dat je 140 liter water per bad gebruikt?! Veel he? 



We zijn natuurlijk ook nog naar Aquafin geweest. Hier wordt rioolwater gezuiverd. Het stonk er echt verschrikkelijk! Maar ja, we willen toch niet dat al ons rioolwater zomaar in de schelde beland? Er komt veel bij kijken. Ze werken zelfs met bacteriƫn?! Natuurlijk wel geen schadelijke, maar het blijft raar. Hieronder wat foto's.


Zo, dit was het dan weer. Tot de volgende keer!

De technische oreo's